Tafelopstellingen zijn een prachtige, helende verdieping en uitbreiding op Familie- en Systeemopstellingen.
Systemisch Coachen met een tafelopstelling is een eenvoudige werkvorm om diepgaande inzichten op te doen. Met simpele middelen stel je op tafel een systemisch krachtenveld op, gerelateerd aan de coachvraag van de coachee of van het team.
Doel van de werkvorm
De coachee of het team krijgt diepgaand inzicht in de coachvraag vanuit een systemische context en systemisch krachtenveld.
Een tafelopstelling is een familie- of organisatieopstelling die je op een tafel maakt met bijvoorbeeld poppetjes (van lego of playmobiel), houtblokken, stukjes papier of een verzameling kleine voorwerpen. Een tafelopstelling van een team kan bijvoorbeeld in een intakegesprek van een teamcoaching traject een prachtig vertrekpunt zijn voor het intakegesprek.
Je vindt een demonstratievideo van Systemisch Coachen met een tafelopstelling op onze video pagina.
Wanneer de coachee bij jou in de coachingsruimte komt, heb jij de materialen waarmee je de coachee zijn tafelopstelling laat maken. Online heb je grofweg 2 alternatieven. Bij beide alternatieven heb je online contact via eerder beschreven online programma’s waarbij je elkaar via beeld ziet, zoals Skype, Whatsapp videobellen, of live online programma’s als Zoom, Webex Teams of Microsoft Teams.
Online tafelopstelling variant A
Als coach zit je in je coachingsruimte met je materialen. Op aanwijzing van de coachee maak jij de opstelling voor hem. Wees er extra alert op dan je de coachee alle rust en ruimte geeft om de plek van de verschillende personen of elementen te bepalen vanuit zijn innerlijk beeld.
De online uitdaging is om de tafelopstelling en je camera zo te positioneren dat de coachee hier goed zicht op heeft.
Deze werkvorm effectief leren begeleiden?
Verdiep je impact als teamcoach!
Leer teams groepsdynamisch en systemisch coachen op boven- en onderstroom, werk diepgaand aan je dienende plek als teamcoach.
Online tafelopstelling variant B
Werk met materialen die de coachee in huis heeft. Eenvoudige papiertjes zijn doorgaans prima. Dus houd het simpel in de uitvoering, dan leidt dat zo min mogelijk af.